Here rest 222 men, we will remember them.

Adoptie

Adopteer een graf van een gesneuvelde militair.

Na de bevrijding lagen er op de plekken waar gevochten was, her en der militaire graven verspreid. De lokale bevolking verzorgde deze graven en zorgde ervoor dat de graven voorzien werden van bloemen. In diverse correspondenties uit die tijd is terug te lezen dat dit voor de familieleden een grote troost was. Zij waren vaak niet in staat om de reis te ondernemen om het graf te bezoeken. Al snel begonnen de Britse instanties met het aanleggen van een militaire begraafplaats, die de naam “Valkenswaard War Cemetery” kreeg. Hier werden alle gesneuvelde Britse militaire uit de omgeving verzameld. De graven werden geadopteerd door lokale families die bloemen legde op de graven en het onderhoud deden omdat de Britten hun handen nog vol hadden met andere zaken. Voor de families was dat het minste wat ze terug konden doen als dank voor de bevrijding.
In de jaren werd het iets eenvoudiger voor families om de reis naar Nederland te ondernemen, en diverse families bezochten dan ook de graven van hun geliefde. Zij waren vaak geraakt door de goede betrokkenheid van de lokale bevolking met het lot van hun dierbare.

 

Stichting
Omdat het onderhoud van de graven geheel gedaan word door het Commonwealth Graves Commision, besloot de Britse regering de adoptie van oorlogsgraven in de jaren 50  stop te zetten. De stichting Erfgoed 40-45, heeft sinds de oprichting de begraafplaats als een belangrijk stuk van de locale geschiedenis gezien. Er werd veel onderzoek gedaan naar de achtergrond van de gesneuvelde en er werden diverse contacten gelegd met de nabestaande. Alle informatie word door de stichting gedeeld via de website en facebook pagina over de begraafplaats. Naar aanleiding hiervan kreeg de stichting regelmatig de vraag of er de mogelijkheid was om een graf te
adopteren. Omdat deze moegelijkheid er niet was heeft de stichting vervolgens de hulp van de gemeenten Valkenswaard en Bergeijk ingeroepen. Samen hebben ze toestemming van de Britse overheid gekregen dat wij als Stichting de adoptie van de Britse oorlogsgraven op de militaire begraafplaats Valkenswaard weer op gang mogen brengen. Dit met als doel om de betrokkenheid met de begraafplaats te vergroten en te borgen voor de toekomst.

 

Adoptie
Voor 5 euro per jaar krijgen de adoptanten een certificaat met informatie over de geadopteerde soldaat. De enige ‘verplichting’ van de adoptie is om aantal keer per jaar bloemen neer te leggen. Dit kan zijn op bijzondere dagen (4mei - Nat. Dodenherdenking, 17 september – bevrijding van Valkenswaard of Kerstmis bijvoorbeeld), of ons te betalen om dit te doen. De adoptie kan gedaan worden door individuele personen, verenigingen, bedrijven, scholen etc. Op deze manier kunnen we er voor zorgen dat de jongens die voor onze vrijheid zijn gestorven niet vergeten worden.”

 

Wilt u een graf adopteren? Stuur dan een aanvraag naar: 

Stichting Erfgoed 40-45

VWCAP

Emmastraat 27b

5583 BL Waalre

Of een email naar:

Info@valkenswaardwarcemetery.nl

O.v.v. vermelding van Adoptie aanvraag.