Here rest 222 men, we will remember them.

Adoptie

Opdat wij niet vergeten’ is een mooie, ietwat ouderwets klinkende uitspraak die vaak rondom de Dodenherdenking en Operation Market Garden wordt gebruikt. Maar wanneer je erbij stilstaat is het eigenlijk een uitspraak die ook nu nog niks aan waarde heeft verloren en dus erg van deze tijd is. Dagelijks zien we de beelden van oorlogen en terrorisme in de media. Het gedenken van de Tweede Wereldoorlog en haar slachtoffers is daarom meer dan een mooie traditie.

 

We staan jaarlijks op 4 mei stil bij de bevrijding van Bergeijk en Valkenswaard dat op 17 september plaatsvond, maar we staan op deze datum vooral ook stil bij de vele slachtoffers van oorlogen. Op diverse plekken in onze gemeenten worden kransen gelegd en verhalen verteld. Maar door het jaar heen hebben we met de begraafplaats ook nog een fysieke plek waar we onze kinderen mee kunnen geven wat er ooit gebeurde. Oorlog en geweld zijn niet iets wat alleen op afstand ons raakt. Dat mogen we nooit vergeten. Het is onderdeel van ons verleden en daarom draagt het bij in hoewij vandaag de dag in het leven staan.

 

Het is mooi om te zien en te ervaren dat de vrijwilligers van de Stichting Erfgoed 40-45 zich samen met andere vrijwilligers en andere stichtingen inspannen om de gedachte aan wat er in de oorlog is gebeurd in ere te houden door goed voor de begraafplaats te zorgen en het verhaal door te vertellen. Wij, burgemeesters van Bergeijk en Valkenswaard zijn trots op al deze vrijwilligers.

 

Arinda Callewaert                                                 Anton Ederveen

Burgemeester Bergeijk                                         Burgemeester Valkenswaard